Spirituele psychologie

Trowaves

Spirituele psychologie

Wat is het?

Spirituele psychologie wordt ook wel chakrapsychologie genoemd. Het chakrasysteem is het energiesysteem van de mens. Het woord chakra betekent eigenlijk schijf of wiel. De chakra’s zijn rechtstreeks verbonden met bepaalde punten in de ruggengraat en staan dus ook in verbinding met je zenuwcellen en je fysieke organen.

Spirituele psychologie
Chakra’s

Hieronder een uitleg over de chakra’s waarmee gewerkt wordt in de spirituele psychologie, te beginnen met het onderste chakra:

 • Chakra 1, Muladhara (wortel).
  De plaats in het lichaam is aan de onderkant van de ruggengraat, stuitbeen. Het gaat over overleven en is gericht op zelfbehoud. De ontwikkelingsfase is van de baarmoeder tot één jaar. Het recht is om er te zijn en te hebben. De kleur is rood en de levensgebieden zijn wortels, aarden, voeding, vertrouwen, gezondheid, huis, bloei en grenzen. Het element is aarde.
 • Chakra 2, Swadhisthana (zoetheid)
  De plaats in het lichaam is in de onderbuik, genitaliën,onderrug en heupen. Het gaat over seksualiteit en emoties en is gericht op zelfvoldoening. De ontwikkelingsfase is van een half tot twee jaar. Het recht is om om te voelen en plezier te hebben. De kleur is oranje en de levensgebieden zijn beweging, emoties, seksualiteit, verlangen en behoeften. Het element is water.
 • Chakra 3 Manipura (flonkerend juweel)
  De plaats in het lichaam is de plexus solaris, de zonnevlecht. Het gaat over macht en wil en is gericht op zelfbepaling. De ontwikkelingsfase is anderhalf tot vier jaar. Het recht is om te handelen. De kleur is geel en de levensgebieden zijn energie, autonomie, wil, gevoel van eigenwaarde en pro-activiteit. Het element is vuur.
 • Chakra 4 Anahata (ongeslagen)
  De plaats in het lichaam is het hart. Het gaat over liefde en relaties en is gericht op zelfacceptatie. De ontwikkelingsfase is vier tot zeven jaar. Het recht is om te beminnen en bemind te worden. De kleur is groen en de levensgebieden zijn (universele) liefde, evenwicht, relaties, zelfliefde en intimiteit. Het element is lucht.
 • Chakra 5 Vissudha (zuivering)
  De plaats in het lichaam is de keel. Het gaat over communicatie en is gericht op zelfexpressie. De ontwikkelingsfase is zeven tot twaalf jaar. Het recht is om de waarheid te spreken en gehoord te worden. De kleur is turquoise en de levensgebieden zijn communicatie, creativiteit, luisteren en je eigen stem vinden. Het element is geluid.
 • Chakra 6 Ajna (waarnemen)
  De plaats in het lichaam is het voorhoofd. Het gaat over intuïtie en verbeeldingskracht en is gericht op zelfbespiegeling. De ontwikkelingsfase is adolescentie. Het recht is om te zien. De kleur is indigo en de levensgebieden zijn beeldvorming, intuïtie, inzicht, dromen, visioenen en visualisatie. Het element is licht.
 • Chakra 7 Sahasrara (duizendvoudig)
  De plaats in het lichaam is de kruin. Het gaat over bewustzijn en is gericht op zelfkennis. De ontwikkelingsfase is heel het leven. Het recht is om te weten en te leren. De kleur is violet en de levensgebieden zijn transcendentie, hogere zelf, goddelijkheid, eenheid en visioenen. Het element is denken.

Je kunt de chakra’s één voor één onderzoeken om naar jezelf en de wereld om je heen te kijken. Ieder chakra met zijn eigen kleur. Tezamen de kleuren van de regenboog. De onderste chakra’s vormen de basis voor onze spirituele groei, zoals de wortels van een boom de basis zijn om groot en stevig te worden. Als de wortel niet stevig vast zit in de bodem dan waait deze boom bij de eerste windvlaag gewoon om.

Chakra’s vormen de poorten naar andere dimensies bv op de emotionele energie die zich uit in het lichaam: vlinders in je buik voelen, een steen op je maag, adem die stokt, trillende handen, een hese stem. Deze fysieke uitingen laten zien wat er gebeurd met bv je zelfvertrouwen. Doordat anderen dit opmerken en hier iets van vinden blijft jouw angst in stand. Het kan zijn dat het gebrek aan zelfvertrouwen niet van nu is maar van oude patronen die al zijn geweest en die in de chakra’s zijn “opgeslagen”. Het werken met chakra’s betekent ook het bevrijden van oude patronen die ons beperken.

Spirituele psychologie

Een mooie oefening uit de zelfcompassie:

 • Steek je handen vooruit met handpalmen naar beneden en knijp je handen zo hard mogelijk dicht. Voel wat dit met je lichaam doet(vasthouden).
 • Dan draai je je armen om met de handpalmen open en naar boven gericht. Voel wat dit met je doet (loslaten en overgave)
 • Dan breng je de linkerhand naar je hart en leg daar je rechterhand bovenop. Voel hoe de energie in je stroomt. Dit mag je doen zolang als jij het nodig vindt of nodig hebt (overgave uit liefde voor jezelf).

Chakra’s in de spirituele psychologie kunnen open of gesloten zijn, of helemaal geblokkeerd. Dit kan gebeuren door bv trauma’s of andere gebeurtenissen die je mee hebt gemaakt.
Voorbeelden van gebeurtenissen in het verleden en het ontstaan van patronen/overlevingsmechanismen:

 • Het kan zijn dat je door seksueel misbruik totaal dichtgeslagen bent en je niet meer kunt overgeven aan intimiteit en seksualiteit. Laat staan dat je er van zou kunnen en mogen genieten. Maar het kan ook zijn dat je seksueel losbandig wordt om op die manier de “macht” zelf in handen te houden. Het uit zich in het hier en nu en als gedrag. Je kunt je voorstellen dat het hebben/houden/verbinden met een ander lastig voor je zou kunnen zijn.
 • Ook kan het zijn dat je als kind bent mishandeld en dat er een patroon ontstaan is dat jij jezelf “onzichtbaar” maakte. Dit kan er voor zorgen dat je bv niet voor jezelf opkomt, dat je mensen over je grenzen laat gaan. Dat je misschien zelf niet weet waar je grenzen liggen. Maar ook kan het zijn dat jij een wrok en boosheid bij je hebt door de gebeurtenis in je verleden en dat jij van je af gaat slaan voordat de ander slaat. Misschien zelf wel gaat mishandelen.
 • Als je in het verleden een ouder hebt gehad met verslaving en je werd als kind “opgezadeld” met het rekening houden of zorgen voor een ouder dan kan dat ervoor zorgen dat je geen kind hebt kunnen zijn en teveel verantwoording op je schouders hebt gekregen. Dit kan ervoor zorgen dat jij altijd het gevoel hebt en voor de ander te moeten of willen zijn. Of juist de andere kant dat jij nooit geen hulp aan de ander vraagt. Jij kunt het wel alleen en lost het zelf wel op.
 • Het kan ook zijn dat je uit een gezin komt waar het er altijd liefdevol aan toe ging en waar je je welkom voelde, je mocht zijn wie je was. Als je zelf opgroeit en volwassen wordt kan het weleens tegenvallen dat niet alle mensen zo zijn. Of dat niet alle mensen het beste met je voor hebben.

Bovenstaande casussen zijn voorbeelden zoals er zeker nog veel meer zijn. Het is ook niet altijd meteen duidelijk. Maar het kan wel heel erg mooi zijn om dit te gaan ontdekken voor jezelf zodat je inzichten krijgt in waarom je doet zoals je doet. En of het nog wel oplevert wat je wilt of misschien zit het gedrag je nu in de weg om verder te komen.

Het verleden draagt ertoe bij dat je bent wie je bent. Ook het gezin waarin je geboren bent en het familiesysteem. Hier is meer over te vinden bij Systeemdenken.

bron: hand-/werkboek chakra psychologie, Anodea Judith

Breng (weer) balans in je leven.

 • Ben jij iemand waar iedereen bij terecht kan?
 • Heb jij moeite om tijd voor jezelf in te plannen?
 • Voel jij dat goed nooit goed genoeg is?

Trowaves is dé plek om samen in een veilige en rustige omgeving te ontdekken hoe het ook anders kan zijn.

Scroll naar top